Tilbyr én million dollar til den som kan bevise at «Likkledet i Torino» er falskt
Filmskaper David Rolfe ble kristen etter å ha undersøkt kledet.
Dokumentaristen David Rolfe er aktuell med filmen «Who can he be?» hvor han forsøker å sannsynliggjøre at Likkledet i Torino er ekte. Det vil si at Jesus hadde på seg klesstykket under korsfestelsen.
I 1988 testet British Museum likkledet med C14-metoden. De konkluderte med at kledet ikke var eldre enn 700 år.
Rolfe ble derimot kristen etter å ha gjort en lignende undersøkelse selv.
Se trailer.
Samrøre og mangler
Via hans nye film forsøker Rolfe nå å motbevise British Museums motbevis. Han er blitt overbevist om at forskningen fra 1988 er forfeilet.
– Hvis de tror at likkledet er en middelaldersk forfalskning, ber jeg dem om å gjenta øvelsen og lage noe lignende i dag, sier han i et lengre intervju med The Guardian.
Rolfe påpeker til den britiske avisen at han har gått gjennom alle bevisene nøye. Manglende blindtest og samrøre mellom de ulike forskerne, er noe av det som blir tatt fram. Klesstykket som ble testet skal dessuten ha vist seg å stamme fra en reparasjon i mellomalderen. Tilhengerne av likkledets ekthet mener dette forklarer hvorfor C14-metoden ga den nevnte dateringen.
– Hvis dette er en forfalskning er det den mest geniale forfalskning i historien.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dyrt veddemål
Filmskaperen mener kledet kan dateres 2000 år tilbake i tid, til en tid med «langt mindre sofistikerte forfalskningsteknikker».
Så sikker er Rolfe i sin sak at han ifølge The Guardian er villig til å risikere én million dollar av egne penger dersom British Museum lykkes med å tilbakevise filmens funn.
– De hevder at den ble laget av en svindler fra. Vel, jeg sier: Vel, hvis han kunne gjøre det, må dere kunne gjøre det også. Og hvis dere lykkes venter det en donasjon på 1 million dollar.