PASTOR OG SJÅFØR: Timothy Tesfay er pastor i pinsemenigheten Pinsekirken Harstad og kjører taxi for å tjene penger.

Timothy fra Eritrea kjører taxi og er pastor i norsk pinsemenighet: – Han har skapt en revolusjon

I Pinsekirken Harstad har det blitt et før og etter de innsatte den afrikanske pastoren.

Publisert

Det er pinse i Harstad i Troms og Finnmark.

I Pinsekirken Harstad, tidligere Sion, har det vært feiring hele helgen. Andre pinsedag avsluttes det tradisjonelle pinsestevnet med festgudstjeneste.

Timothy Tesfay har funnet frem dressjakka og en blomstrete skjorte for anledningen.

Han kommer fra Eritrea i Øst-Afrika og har ledet den multietniske forsamlingen i to år.

Pastorjobben gjør han uten å ta seg betalt. Lønn får han ved å kjøre taxi.

BLID: Timothy Tesfay beskrives som en blid og omgjengelig fyr.

– Jeg ønsket å velsigne menigheten her. Samtidig opplever jeg å bli velsignet tilbake, sier Tesfay.

Dagen treffer den blide norsk-eritreeren tidlig på morgenen i menighetens leilghet som ligger i samme bygg som møtesalen i Pinsekriken.

Etter at han ble innsatt som pastor andre pinsedag 2021, har menigheten både vokst og blitt mer mangfoldig.

– Egentlig skulle jeg vært et helt annet sted. Men Gud hadde andre planer for mitt liv, forteller Tesfay.

Flyktet til Norge

Politisk uro og dystre fremtidsutsikter i hjemlandet Eritrea gjorde at Tesfay søkte asyl til Europa i 2012.

Norge og Oslo ble første havn, men de neste årene tilbrakte afrikaneren på asylmottak både på Østlandet og i Nord-Norge.

12 ÅR I NORGE: Tesfay har bodd på ulike asylmottak i Norge, men bor nå med familien i et hus like utenfor Harstad i Troms.

Samtidig ledet han små kristne husfellesskap for asylsøkerne på fritiden.

For å tjene penger ønsket han å jobbe som bussjåfør.

Problemet var at han strøk på den norske bussoppkjøringen gang på gang.

– Jeg forsto ikke hvorfor, men det gjorde at jeg ikke fikk flyttet til Sandefjord hvor jeg hadde et jobbtilbud, sier Tesfay.

Lite visste han at disse avslagene var noe han skulle bli glad for i fremtiden.

Spurt om å bli pastor

I 2019 bodde Tesfay og familien hans i nærheten av Harstad.

Jevnt og trutt samlet han innvandrere fra Eritrea, Etiopia og Sudan til små kristne fellesskap. På søndagene gikk de i Pinsekirken Harstad.

Det var der han kom i kontakt med Per Hansen, den gang pastor i Pinsekirken sammen med kona Torill.

NÅ OG DA: Nåværende pastor i Pinsekirken Harstad, Timothy Tesfay (t.v.) sammen med tidligere Pinsekirken-pastor Per Hansen.

Torill hadde opplevd å få en visjon om Tesfay som pastor i menigheten etter dem, og ekteparet begynte å be over denne visjonen.

Per og Torill var begynt å bli godt over pensjonsalder og klare for å trappe ned.

Med et enstemmig ledetråd bak seg, ble Tesfay spurt ville overta som pastor i menigheten.

– Det var overraskende og hyggelig å bli spurt. Men jeg sa verken ja eller nei. Jeg måtte be til Gud om svar, forteller norsk-eritreeren.

I dagene som fulgte opplevde den vordende pastoren at han både fikk et jobbtilbud i budbilbransjen i Harstad og deretter et taxiløyve.

FIKK BØNNESVAR: Tesfay måtte be over valget han skulle ta om å bli pastor i Pinsekirken Harstad eller ikke. Men gang på gang opplevde han bønnesvar som pekte ham i retning av et ja.

– I tillegg besto jeg neste bussoppkjøring. Enda jeg visste jeg gjorde en feil som burde kostet meg dyrt. Alle disse tegnene viste meg at Herren hele veien ønsket at jeg heller skulle til Harstad enn Sandefjord, sier han.

Andre pinsedag 2021 ble starten på en helt ny æra for den pinsemenigheten.

– Revolusjon

Pinsekirken Harstad har gjennom nyere historie vært gjennom opp- og nedturer. Etter at Per og Torill Hansen tok over som pastorpar i 2018, tok de flere beslutninger som innebar både oppussing og fornyelse av teknisk utstyr.

Investeringene førte til at antallet møtebesøkende økte gradvis fra rundt 10-12 til 20. Da Tesfay kom inn som pastor har antallet fortsatt å øke og ligger i dag stabilt på rundt 30.

Per Hansen er glad for å se at med Tesfay når Pinsekirken Harstad enda bredere.

– Han har skapt en revolusjon i menigheten, sier Hansen som fremdeles er engasjert i menigheten.

RUTINERT PASTOR: Per Hansen og kona Torill har vært pastorer i Pinsebevegelsen i Nord-Norge i en årrekke.

– Vi visste at Timothy var en samlende person og at Harstad-regionen består av mennesker fra ulike land. Hans måte å være hyrde på har resultert i en veldig positiv og interessant utvikling for menigheten.

Forsamlingen i Pinsekirken er ifølge Hansen fordelt mellom en halvpart etnisk norske og den andre multikulturelle. Hver nasjonalitet er representert med et flagg som henger langs veggen i møtesalen.

FARGERIKT: Flaggene langs veggen i Pinsekirken Harstad vitner om mange nasjonaliteter i pinsemenigheten.

– Jeg opplever at kristne fra andre land har så mye å gi. Spesielt på bønn. De har lært opp menigheten og inspirert oss til å be mer intensivt. Vi nordmenn har våre faste rammer, men jeg er så glad for at vi har de som oppmuntrer oss til mer bønn. Det føles som en vitamininnsprøytning, sier Hansen.

Fordeler ved å ha innvandrerbakgrunn

Hans Kristian Berg er fast evangelist i Pinsekirken Harstad og har vært tett på veksten som menigheten har hatt.

Han får ikke skrytt nok av sin venn, Tesfay.

– Timothy er en Guds mann som både setter Bibelen og mennesker høyt. Jeg tror virkelig han er sendt hit av Gud, sier Berg.

SANG OG MUSIKK: Hans Kristian Berg (t.v.) og Per Hansen (t.h.) bidrar med gitarspill og evangelietoner under festgudstjenesten i Pinsekirken Harstad andre pinsedag.

Evangelisten mener det er mange fordeler i et stadig mer flerkulturelt Norge å ha en pastor med innvandrerbakgrunn.

– Jeg tror det har en sterk effekt å se noen av dine egne med pastor- eller andre lederroller. I Pinsekirken prøver vi hele tiden å være inkluderende og slippe til mangfoldet, enten som forkynnere, lovsangere eller forbedere. Vi ser at det har en positiv effekt på andre innvandrere, sier Berg.

ÅPENT SINN: Hans Kristian Berg forteller at han blir inspirert av kristne fra andre kulturer. Spesielt en tur til Eritrea i påsken sammen med Timothy Tesfay gjorde inntrykk.

Noen språk- og kulturforskjeller blir det, med en så variert forsamling. Men Berg er tydelig på at det er en liten sak i det store bildet.

– Timothy snakker mange språk og oversetter gjerne på direkten fra scenen. Så kan det være ulike forståelser og opplevelser med åndsmakter. Men da må vi prøve å forstå hverandre. Å være spontane er også en utfordring for systematiske nordmenn, sier han og legger til:

– Men igjen er Timothy fantastisk å ha som en brobygger mellom kulturene.

Store forskjeller i Norge

Timothy Tesfay sitter i sofaen og får med seg alle gode ord om ham.

Personlig er han mer opptatt av å gi Gud æren for menighetens fremgang.

– Jeg føler meg som en del av Guds plan. Menigheten har inkludert meg og min familie på en fantastisk måte. Så er jeg takknemlig for at menigheten nå når ut til flere, sier han.

FAMILIEN TESFAY: Timothy sammen med sin kone og deres tre barn i Harstad.

Forskjellen på å lede en norsk pinsemenighet i motsetning til et husfellesskap med mennesker fra sin egen kultur mener Tesfay er stor.

– I mange land er det å følge Jesus noe folk søker. De bor i land med regimer som undertrykker dem, men opplever at Jesus setter fri. Landet er lukket, men folket åpne, begynner pastoren.

MUSIKALSK: Timothy Tesfay bidrar også som pianist under møtene til Pinsekirken Harstad.

– I Norge er det motsatt. Her lever vi i et åpent samfunn, men i stedet for å søke Jesus er menneskene mest opptatt av seg selv. Hvis de får problemer er det staten eller de søker lykke i materielle goder. Å forkynne Jesu frihet til folk som «har alt» er utfordrende.

– Så hva forkynner du til kristne nordmenn?

– At vi må bli mer avhengig av Gud. Stole på ham i hverdagen og sette ham først. Selv om vi har penger og nok ting, så mangler vi åndelig føde. Gud vet best hva som er best for oss, sier Tesfay.

Velsignet menigheten

Pinsegudstjenesten i Harstad blir gjennomført med sang, preken og kafé etter møtet.

Forsamlingen er fargerik og består av unge og gamle om hverandre. Berg og Hansen blir fylt av glede når de ser rundt seg fra scenen.

FLERKULTURELL: Forsamlingen i Pinsekirken Harstad består av både etnisk norske og innvandrere.

– Jeg vil si at menigheten er totalt fornyet. Fellesskapet med våre afrikanske venner er helt fantastisk. Vi har så mye å lære av hverandre og sammen kan vi bedre utbre evangeliet i Harstad, sier Berg.

– Timothy har velsignet menigheten vår på en fantastisk måte. Det at han ikke tar seg betalt har Gud svart på ved å gi ham ikke bare ett, men to taxiløyver. Vi er så takknemlige, legger Hansen til.

TAKKNEMLIGE: Per Hansen (t.v.) og Hans Kristian Berg (t.h.) kunne ikke vært mer fornøyd med valg av pastor til menigheten sin.

Tesfay på sin side føler han er på rett plass.

– Jeg og familien trives veldig godt. Men jeg vet ikke hvor lenge jeg blir her. Det eneste jeg vet er at jeg skal tjene Gud. Det vil jeg gjøre uansett hvor Han vil ha meg, sier Timothy Tesfay.

Powered by Labrador CMS