– Ting blir ikke bedre når man gifter seg, de blir verre
Når er man egentlig gifteklar? Pastor og samlivsterapeut tror det er en illusjon å bli «helt klar».
Sommer er høysesong for bryllup. Derfor har Dagen en serie vi har kalt «Gifteklar».
Først ut var Magdalena (20) og Filip Romarheim (20) som gifter seg 6. juli.
– Mitt inntrykk er at det vanlig i kristne miljø å gifte seg når man er i 20-årene, sier Magdalena til Dagen.
– Du velger daglig
Ifølge Statistisk Sentralbyrå inngikk 19.988 ekteskap i Norge i fjor. Snittalderen blant menn som giftet seg for første gang var 37,1 år. Kvinner var i gjennomsnitt 34,9 år.
John Arve Lunde, pastor og samlivsterapeut, har selv vært gift i 43 år. Hver dag sier han til ektefellen at han elsker henne.
– Du velger den du er gift med daglig, og språk skaper virkelighet, begrunner han.
Lunde tror det er en illusjon å tenke at man er helt «gifteklar».
De gode spørsmålene
– Før man inngår ekteskap er det viktig med en forventningsavklaring. Et ekteskapsforberedende kurs kan også være en god investering, sier han.
Familieterapeuten oppfordrer også til å stille «de gode spørsmålene» før man inngår ekteskap og heller ikke være redd for å ta opp det som kan være vanskelig å snakke om.
– Kan du gi eksempler på noen gode spørsmål?
– Det kan handle om å avklare alt fra rutiner til hva man tenker om barn. Hvilket mål har partneren din for livet, og hva deler «vi to» sammen?
Når man våger å stille spørsmål og ta opp det som er vanskelig, vil det kanskje komme fram ting som gjør at man må gå en ekstra runde før man bestemmer seg, tror Lunde.
– Ting må jobbes med
Han understreker samtidig at det å forplikte seg til et annet menneske handler om å ta valg.
–Når man har valgt, så betyr ikke det at alt er enkelt. Ting må jobbes med. Du må på den ene siden våge å ta de vanskelige samtalene og velge å si ja til hverandre på nytt.
– Jeg pleier å si til par jeg møter at «ting blir ikke bedre når man gifter seg, de blir verre,» legger han til.
– Kan du utdype det?
– Hvis man før man blir gift strever med ting som er vanskelige, knyttet til kommunikasjon, nærhet, felles tro, sinne, misbruk og så videre, så forsvinner ikke det når man blir gift. Tvert imot kan de forverres når forelskelsen ikke er like sterk lenger.
Lunde ser eksempler på kristne som velger å gifte seg tidlig, men hans inntrykk er at trenden også blant kristne er å gifte seg sent.
Erfaringskompetanse
Han ser både fordeler og ulemper ved det. Man har mye erfaringskompetanse på plass når man har levd en stund, påpeker han. Men man har også innarbeidet seg en del vaner.
– Det gjør at det kan bli vanskeligere å vokse sammen med et annet menneske.
– Hvilke fordeler ser du ved å gifte seg i ung alder?
– Det kan være en fordel at man ikke har lært seg alle «nykkene» som man har lært seg til når man er eldre. Men som ung og uerfaren er man i mye større grad avhengig av å forme hverandre. Man har med seg en umodenhet som kan være utfordrende.
En pakt
Lunde understreker betydningen av å ha en felles tro.
– Når begge er klare på sin kristne identitet, vil tryggheten en bærer med seg inn i et forhold først og fremst være at jeg er elsket av en far. Dette blir et fundament som begge kan stå på sammen.
– Den kristne tro er også tydelig på at vi elsker og tjener hverandre i både gode og onde dager, legger han til.
Usikker på valget
Professor Frode Thuen, en av Norges mest kjente samlivsterapeuter har vanskelig for å se noen spesielle fordeler ved å gifte seg i ung alder.
– Statistisk sett kommer man inn i en fase der man blir usikker på valget man tok. Det betyr ikke at det alltid går galt, men sjansen er litt større blant dem som gifter seg i ung alder, sier han.
Han peker på at det skjer mye utvikling etter at man har giftet seg.
– Klarer man da å utvikle seg i riktig retning og bevare fellesskapet og nærheten? spør han.
Færre går fra hverandre
– Hvilke fordeler ser du ved å gifte seg sent?
– Fordelen er jo at man har fått mer erfaring og har en mer ferdig utviklet identitet. Man har også allerede gjort noen viktige karrierevalg.
Thuen trekker også fram at mange også har fått erfare hvordan de fungerer som foreldre og ikke bare som par.
Ifølge SSB er det generelt både flere som gifter seg og færre som går fra hverandre.
I 2022 var det 8.200 ektepar som skilte lag, viser nye tall fra statistikken Ekteskap og skilsmisser. Det er færre enn noe annet år siden 1986 og nærmere 700 lavere enn i 2021.
– Ikke ta hverandre for gitt
– Skilsmissetallene har altså gått jevnt nedover parallelt med at alderen for inngåelse av ekteskap har gått opp. Om det er en årsakssammenheng, er ikke godt å vite, men det vi vet er at de som gifter seg i høyere alder statistisk sett klarer seg bedre enn de som inngår giftermål tidlig, sier Thuen.
Han tror det kan gå bra å gifte seg tidlig også, men sier at det krever bevissthet.
– Det forutsetter at man jobber med forholdet og er bevisst de utfordringene som alle par opplever. Det er også viktig at man ikke tar hverandre for gitt. Kanskje er faren større for det når man etablerer seg i ung alder, sier han.
– Ikke tvile seg inn i ekteskapet
– Hva bør være på plass før man gifter seg?
– De fleste som gifter seg har levd sammen og kjenner hverandre godt; utfordringer, uenigheter og forskjeller. Men det er viktig at man snakker om hva man forventer av hverandre i et forhold og å avklare hvilke drømmer og mål man har. Jeg møter mange som har ulike mål for forholdet. Kvinner ønsker i større grad fellesskap, mens en del menn er mer opptatt av hva de kan få ut av forholdet. Å avklare forventninger er både nyttig og verdifullt, sier Thuen.
– Når er man egentlig klar til å gifte seg?
– Man bør i hvert fall føle seg sikker på at man har funnet den rette, og at man ikke tviler seg inn i ekteskapet. Det er ikke et godt utgangspunkt.
– Men tvil kan vel også forekomme?
– Ja, men det bør være minst mulig av det. Om man grunnleggende sett tviler på om ektekskapet er «farbar vei», er det et dårlig utgangspunkt, mener han.