Tok imot Jesus sammen med mordere og voldtektsmenn
Hun brydde seg aldri med Gud. Et fengselsbesøk i Sør-Afrika skulle endre alt.
Gud var aldri inne i bildet i Linnéas hjem. Ingen i slekten var kristen.
– Mine foreldre døpte meg ikke og konfirmasjon var aldri på tale. Pappa var alkoholiker og Gud var langt, langt borte, forteller hun når vi møtes på en kafe i Jönköping.
LES: Krim om Guds hemmelige kodespråk
Selv i kompisgjengen møtte hun få kristne. Hun kan ikke huske en eneste kristen.
– Selv tenkte jeg ikke en gang på Gud, sier Linnéa helt ærlig.
Dro av gårde
Etter studiene havnet Linnéa i arbeidsløshet. Det var hardt for henne. Til slutt fikk hun en jobb. En rengjøringsjobb hun trivdes svært dårlig med.
«Si opp og kom ned hit i stedet!»
Forslaget kom fra barndomskameraten Jimmy som var på reise i Sør-Afrika. Hun dro. Jimmy fortalte at han bodde med en gruppe svensker i et hus med badebasseng i hagen. Som en detalj la han til at de andre svenskene var kristne. Det fikk Linnéa til å tvile. Hun viste jo ingenting om de kristne. Men til slutt dro hun, med vennenes advarsler ringende i bakhodet. «De kommer til å hjernevaske deg.» «La ikke deg lure av pratet deres».
– Men det var nettopp det jeg kom til å gjøre, sier Linnéa med et smil om munnen.
Bedreviter
I Sør-Afrika lærte hun å kjenne gjengen i huset. Alle var hyggelige, men helt riktig var de overbeviste kristne. Linnéa var ikke sen med å gå i strupen på dem.
– Jeg var en bedreviter og debatterte med dem. Jeg forsvarte evolusjonsteorien og lot dem vite hvor jeg stod. Jeg kommer ikke til å gå med på dette, dere kommer ikke under huden på meg, sa jeg bestemt.
BUDSKAPET: Tenker du at hacking og Guds rike ikke hører sammen?
Samtidig kunne ikke Linnéa unngå å legge merke til vennenes livsstil.
– Jeg så at de eide et liv, en kraft som jeg ikke kjente til.
Forbløffet
Virkelig forbløffet ble Linnéa en dag da gjengen fra huset stanset ved en bensinstasjon. En av guttene opplevde at Gud talte til ham og han gikk frem til en fremmed for å dele et budskap, forteller Linnéa. «Din kone har kreft, men Gud skal helbrede henne i Jesu navn.»
– De ordene fikk mannen til å begynne å gråte. Han spurte hvordan gutten kunne vite at konen hadde kreft. Neste dag fikk vi vite at kvinnen hadde blitt helbredet, forteller Linnéa.
Hendelsen rystet Linnéas ateistiske verdensbilde.
– Jeg så for mange av denne type hendelser til at dette skulle være falskt, forklarer hun.
Syndernes bønn
I påsken ble hun med kompisene til kirke. De som ville ta imot Jesus ble oppfordret til å rekke opp hånden. Linnéa ville, men motet sviktet henne. Hun besluttet å vente på en bedre anledning. Den kom da gjengen besøkte et fengsel. De sang og spilte, og lederen deres kastet ut spørsmålet «Er det noen her som vil ta imot Jesus?»
MENIGHETSDOKTOREN: Den lille menigheten
De som ønsket det ble oppfordret til å be sammen med lederen i en felles frelsesbønn. Linnéa så nå sitt snitt. I stillhet bad hun med i «synderens bønn» side ved side med mordere og voldtektsmenn.
– Jeg tenkte at om Gud kunne elske og tilgi disse menneskene så måtte han jo kunne tilgi meg, sier Linnéa som var bevisst egne feilgrep og dumheter.
Etter dette opplevde hun en stor lettelse. En ny glede pulserte på innsiden.
Fred og glede
Hjemme i Sverige ventet hverdagen. Linnéa var arbeidsløs og ble tvunget til å starte fra null.
– Tross det hadde jeg en sånn fred og kjente på en sånn glede, forklarer hun. – Jeg visste at Gud var med meg, at han hadde en plan for meg.
Samtidig kjente hun på en ny form for motstand. Det kom fra gamle venner og fra nær familie. «Kom ned på jorden», lød det. «Glem det der med Gud».
Linnéa elsket sin familie og sine venner og forstod at de følte seg utilpass overfor den forvandlingen de så hos henne. Og de hadde rett, mener Linnéa. Hun var helt forvandlet. Frelsen hadde gitt henne en ny identitet, en ny selvtillit.
– Jeg følte meg trygg i min tro, jeg visste nå at Jesus virkelig fantes.
Mer ydmyk
– Så hva var den store forskjellen før og etter omvendelsen?
– Min tidligere følelse av skyld er borte. Jeg tror at jeg har blitt mer ydmyk. Jeg innser at jeg ikke er noe i meg selv. I dag gir jeg Gud æren for det jeg tidligere har kalt flaks eller tilfeldigheter.
INSPIRASJON: Snakker om tro i lunsjen
Linnéa gestikulerer mens hun snakker. Latteren er aldri langt borte. Kafémarkisen knirker i vinden. En irriterende lyd som forsterkes av skrikende kråker som er ubehagelig nærgående. Linnéa ser ikke ut til å ta notis av spetakkelet.
– Da jeg var yngre hadde jeg dårlig selvtillit, fortsetter hun, helt opptatt med sin egen fortelling. – Jeg søkte oppmerksomhet og bekreftelse, også fra gutter. Kanskje fordi jeg ikke hadde hatt noen pappa som var tett på.
I dag vet hun bedre. Gud er hennes far – en veldig nærværende sådan.
– Og han er god, legger Linnéa til med øyne som lyser av lykke.
Knust på innsiden
Følelsen av å få en ny identitet, å oppleve friheten fra gamle tankemønster har styrket troen på Gud.
– Det har blitt så mye tydeligere at «wow, du Gud har makt til å gjøre alt», sier Linnéa.
Hun har hjerte for dem som lever uten Jesus.
– Vær så snill, gi ham en sjanse, oppfordrer hun.
– Søk ham og se hva som skjer. Ydmyk deg, være modig og be: «Jesus, om du finnes så vis deg for meg». Bestem deg så for å være oppmerksom på hva som skjer.
– Og om du føler deg knust på innsiden så si det til ham: «Hjertet mitt har det ikke bra, men om du vil ha det Jesus, så ta det. Gjør hva du vil med det, for jeg orker ikke lenger», siterer Linnéa.
– Om du våger å be en slik bønn så vil Gud svare deg, forsikrer hun.
I Linnéas tilfelle var stolthet et hinder for å ta imot Jesus. Den måtte hun svelge da hun valgte å bøye sitt hjerte for Gud, side om side med voldtektsmenn og drapsmenn i Sør-Afrikas fengsel.
– Det angrer jeg aldri, aldri, aldri, forsikrer Linnéa.
Det som kommer
Jenten som knapt hadde hørt snakk om Jesus er nå forelsket i ham. Hun har fått fred og mening i livet. Like sikker er hun på at en fantastisk spennende tilværelse hjemme hos Gud venter når dagene hennes tar slutt.
– Selvsagt får man en del motstand som kristen. Men det er ingenting mot det gode som jeg har fått. Og det gode som kommer, sier hun.