Tror Gud ba ham invitere til alkoholfritt julebord: – Da tok det av
– Det kommer masse mennesker som ikke er avholdsfolk, men som er lei fylla, sier initiativtaker Morten Gjerløw Larsen.
Sangeren har lang fartstid fra underholdningsbransjen. Han var alkoholiker i mange år, men ble tørrlagt i 2014. På det tidspunktet tenkte han at det ikke kom til å bli flere sangjobber, fordi julebord og show er forbundet med stort inntak av alkohol. Men så dukket Solbukta leirsted opp.
En litt tilfeldig tur
Leirstedet eies av Norsk Luthersk Misjonssamband og ligger i Fredrikstad. Larsen hadde nettopp kommet hjem fra avrusing da han litt tilfeldig tok turen dit.
– Jeg hadde hørt om Solbukta og visste at det var et rusfritt sted, så jeg kjørte dit. Antakelig var det Guds ledelse, for det var egentlig ikke et logisk valg. To år senere begynte jeg å føle meg frisk. Da dukket det opp en jobb på Solbukta som jeg søkte på. Ett år senere fikk jeg tilbud om å ta over som daglig leder, forteller han.
For seks år siden arrangerte han alkoholfrie julebord for første gang.
– Min første tanke var å feie under teppet at det var alkoholfritt. «Jul i bukta» kunne være en fin tittel på arrangementet, tenkte jeg. Men så opplevde jeg at Gud talte til meg: «Sett heller alkoholfritt som en overskrift, du Morten,» sa han. Det gjorde jeg, og så tok det av.
1.200 billetter
Han er snart midtveis i julebordsesongen når Dagen ringer. Det første julebordet ble arrangert 30. november. Det siste er 17. desember. 1.200 billetter er solgt til Jul i bukta i desember.
– Vi var litt spente fordi det er «første jula» etter korona og restriksjoner, men så ble alt utsolgt. Da la vi ut en ekstraforestilling, sier Larsen til nlm.no, som skrev saken først.
I tillegg til god mat får gjestene et show som varer i halvannen time, og der han og kona, Renate, er frontfigurer. Begge har lang fartstid som sangere. I showet synger de en blanding av kristne og sekulære julesanger.
Ofte får han samtaler med folk som ikke har et kristent livssyn, men som også setter pris på det kristne budskapet. De kan svare bekreftende når han spør dem om de tror at Jesus er Guds sønn, men de vil ikke bli satt i bås med «de kristne»·
– Ikke Gud som er problemet
– Mitt inntrykk er at det ikke er Gud som er problemet, men oss, sier han.
På slutten av showet deler han litt av sin personlige historie.
– Noen tror jo at Bibelen er en eventyrbok, men sannheten er at det er en fortelling om noe som faktisk har skjedd. Det kan til og med forskere bevitne. Jeg pleier å si at «det «eventyret» jeg tror på, handler om Jesus. Han har sørget for at jeg står her i dag. Hvis ikke, hadde jeg vært død.»
– Hva er forskjellen på å synge på et julebord med og uten alkoholservering?
– Den vesentlige forskjellen er at folk faktisk hører etter. Jeg har kolleger som er kjente sangere og høyt kvalifiserte fagfolk. Flere har sluttet med juleshow fordi folk møter opp «dritings» og ikke er interessert i det som skjer på scenen. Når Renate og jeg synger på «Jul i bukta», blir det stille. Da er de klare til å ta imot det vi har forberedt.
Rydder vekk fylla
Hvert år deler Larsen en tekst på Facebook der han oppfordrer voksne – og spesielt foreldre – til å la være å drikke julaften.
– Jeg har hørt at i fire av ti norske hjem, så finnes det barn som rydder vekk fylla fra foreldrene dagen før i tilfelle de får besøk. Det finnes utrolig mange barn som er farget av at foreldrene drikker.
Larsen så helst at julaften, 1. juledag og nyttårsaften ble alkoholfrie dager i hjem der barn er til stede.
– Om man tar ett glass til maten, merkes det ikke, men i mange hjem drikkes det mye mer. Jeg gremmes over alle de små barna som sitter med mageknip i julehøytiden. For mange kaster fylla så lange skygger at de ikke greier å glede seg til gavene en gang.
Rusfrie og fordomsfrie
Som tidligere alkoholiker vet han at han «kaster stein i glasshus» når han advarer mot alkohol.
– Men jeg kan det, for jeg har gjort noe med det. Drikker du mer enn en enhet på julaften, går det ut over noen andre rundt deg, advarer han.
Julebordene i Solbukta er rusfrie. Han håper også at de vil oppleves som fordomsfrie.
– Litt sånn som Jesus, sier han.
«En gyllen anledning til å la være»
Larsen har opplevd mye «klapp på skulderen» etter at han delte åpent om sin fortid som alkoholiker og om møtet med Gud som fikk ham ut av rusen.
– Folk virker takknemlige på mine vegne for at jeg har fått det så bra, forteller han.
Når han går ut med folk på restaurant, lar de gjerne være å drikke. Han har prøvd å si at de ikke trenger å ta hensyn til ham, for han har det fint. Ofte får han til svar at «det er en gyllen anledning til å la være. Jeg har det minst like bra uten.»
– Det største paradokset
Nylig møtte han en kvinne som sa at hun var takknemlig for samtaler de to hadde hatt.
– Nå har jeg levd uten alkohol i seks måneder. Jeg har det så mye bedre uten, kunne hun fortelle.
Larsen vet av erfaring at de første månedene uten alkohol «ikke er spesielt morsomme», og at savnet kan være stort. Men hvis man først kommer gjennom alle årets høytider, tror han mange vil erfare at angst og uro de har kjent på, vil forsvinne.
– Det er kanskje det største paradokset med alkohol. Folk drikker for å døyve uro og angst, men om kroppen bare får leve lenge nok uten, vil den bli borte, avslutter han.