Uigurer som vil til Norge blir stanset på flyplassen
Et ark som er limt inn i passet benyttes som grunn til å stanse uigurer som vil flykte fra Tyrkia til Norge. Det hevder en kontaktperson for uigurer.
Dagen skrev i forrige uke om at 80 uigurer har flyktet fra Tyrkia i september og søkt asyl her til lands. Ifølge oppdaterte tall fra UDI er det nå i underkant av 100 uigurer ved Nasjonalt Ankomstsenter i Råde der hele søknadsposessen deres vil bli behandlet.
Uigurene bor hovedsaklig i Xinjiang-regionen i Kina, men mange har flyktet til andre land på grunn av fengsling, tortur og andre brudd på menneskerettigheter.
Enkelte uigurer som ønsker å ta samme flyrute fra Tyrkia opplever nå å bli stanset på flyplassen, forteller en uigur som er norsk statsborger til Dagen.
– Uigurene sier at det har kommet beskjed fra Oslo om at de som har ark i passet ikke skal få være med flyet, sier kvinnen.
Hun ønsker ikke å stå frem med fullt navn av hensyn til sin egen sikkerhet, men forteller at uigurer kjenner henne som «Zumret Tursun». Hun har vært kontaktperson for mange landsmenn på flukt, blant annet gjennom Facebook, og har bodd i Norge siden 2010.
Utgåtte pass
Da Dagen fikk kontakt med 51-åringen hadde hun snakket med ti av flyktningene og flere av deres familiemedlemmer i Tyrkia.
Tursun har hørt om hjerteskjærende scener idet mødre og fedre ble skilt fra sine barn på flyplassen på grunn av passene.
Uigurer i Tyrkia med utgåtte pass har oppsøkt den kinesiske ambassaden eller konsulatet i landet. Der har de fått limt inn et ark i passet, og det er dette arket som ifølge Tursun nå hindrer flere uigurer i å komme til Norge.
«Vet at det har skjedd»
Det er uklart hvem som står bak forbudet mot å slippe uigurene på flyet og hvorfor, men UDI sier følgende:
«UDI har ikke noe kjennskap til dette, utover at vi vet at det har skjedd», svarer presserådgiver Thomas Theis-Haugan i en e-post.
Senior kommunikasjonsrådgiver ved Politiets Utlendingsenhet (PU), Daniel Drageset, skriver i en e-post til Dagen at «av politioperative hensyn kan vi dessverre ikke kommentere noen av spørsmålene dine».
Transit i Norge
Uigurene skal ha benyttet seg av en Norwegian-rute fra Antalya til Beograd og hoppet av i Oslo.
Dagen har gjennom et reisebyrå fått bekreftet at kinesiske statsborgere ikke trenger visum for å reise til Serbia. Ved å kjøpe denne billetten havner de i transit i Norge, uten krav til dokumentasjon. Dermed kan de oppsøke passkontrollen og si at de vil søke asyl. Hvis de hadde kjøpt billett direkte fra Antalya til Oslo ville de ha måttet fremvise visum.
Endret praksis
Ifølge Tursun, forteller uigurene at de første flyktningene som forlot Tyrkia i september kom inn i Norge selv om de hadde tilleggsarket i passet. Deretter ble praksisen endret.
Eline Hyggen Skari, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, skriver i en e-post til Dagen at flyselskap har ansvar for å kontrollere reisedokumenter, og at kontrollen kan skjerpes ved behov:
«Dersom stempel i pass ikke lar seg verifisere som gyldige av Politiets grensekontroll, kan Norwegian ikke akseptere disse passasjerene», skriver hun i e-posten.
Tursun forteller at situasjonen har skapt store utfordringer for uigurene det gjelder:
– De som ikke kommer med flyet, mister billetten, sier hun.
Utsolgt
Billettprisen på Norwegian-ruten skal ha skutt i været og ruten skal nå være fullbooket fremover.
Skari skriver at prisene på flyreiser er dynamiske og styres blant annet av tilbud og etterspørsel. Hun bekrefter at Norwegian har hatt stor pågang og en økning i bestillinger av flyreiser den siste tiden.
«I vår erfaring ser vi det i sammenheng med gjenåpningen av samfunnet, og dertil lemping av reiserestriksjoner. I kombinasjon med at det nå er høstferietid gjør at mange av avgangene våre, spesielt til typiske og populære ferie- og badedestinasjoner har stor pågang.»
Et reisebyrå som Dagen har hatt kontakt med, bekrefter at den aktuelle flyvningen fra Alanya til Beograd stort sett er utsolgt den neste måneden. Mønsteret er imidlertid et annet når det gjelder Malaga, en annen populær destinasjon. Der er det godt med plass.
Avhør
Zumret Tursun har fått høre historier om tyrkisk politi som kommer brasende inn i leilighetene til uigurer for å dra dem til avhør.
– Folk er også blitt sendt tilbake til Kina, sier hun.
Ifølge flyktningene som Tursun har snakket med, reiser de nå fordi det har vært flere arrestasjoner enn tidligere i Tyrkia.
– Uigurer er blitt tatt i Izmir, Ankara, Istanbul og Karakol (Alanya). Det gjør at mange flykter til ulike land. Når sjansen bød seg til å ta dette flyet til Norge, har uigurer med pass benyttet seg av muligheten, forteller Tursun.
– Utøver makt
Adiljan Abdurhim, sekretær i den norske uigur-komiteen, sier til Dagen at situasjonen i Tyrkia er vanskelig å tolke. Han forteller at tyrkiske myndigheter tidligere aktivt har hjulpet uigurer på flukt fra Kina.
– Vi ser at Tyrkia har endret seg og at Kina forsøker å utøve økonomisk og politisk makt. Tonen er annerledes og situasjonen er blitt vanskeligere for uigurer. Hvis vi føler oss noe utrygge i Norge på grunn av økende overvåkning og press, kan vi bare forestille oss hvordan uigurene i Tyrkia må føle seg, sier Abdurhim.
Overvåkning
Tidligere i år uttrykte 44 land sterk bekymring for Kinas framferd blant uigurene i Xinjiang-regionen i en erklæring i FNs menneskerettighetsråd.
«Troverdige rapporter antyder at over en million mennesker er vilkårlig arrestert i Xinjiang, og at det er utbredt overvåking av uigurene og andre minoriteter og begrensninger på grunnleggende rettigheter og uighursk kultur», het det i erklæringen fra juni i år.
Erklæringen viste til rapporter om tortur og inhuman og nedverdigende behandling og straff, tvangssterilisering, seksualbasert vold og tvungen atskillelse av barn fra foreldre.
Kina har benektet alle anklager.