SAMLIV: Samboerskap er blitt en stadig vanligere samlivsform for unge.

Undersøkelse: Flertallet av unge kristne mener at samboerskap er problematisk

Hyppighet av deltakelse og forhold til Bibelen spiller ifølge nyere forskning inn.

Publisert Sist oppdatert

Samboerskap blir vanligere og vanligere i Norge, særlig i den yngre aldersgruppen.

– Ser vi kun på de yngre aldersgruppene er det tydelig at flere velger samboerskap i stedet for giftermål, sier Linn Krokedal til SSB.

Samliv blant unge

I aldersgruppen 20 til 24 år er 20 prosent samboere, og bare én prosent gift.

I aldersgruppen 25 til 29 år er 40 prosent samboere og 31 prosent gift.

Stadig flere unge er enslige og lever ikke i et samliv. Dette gjelder 78 prosent av de mellom 20 og 24 år, og 48 prosent av de mellom 25 og 29 år.

Omtrent en av fire av enslige har derimot kjæreste.

Kilde: SSB

Unge kristnes forhold til samboerskap

Roald Zeiffert er høyskolelektor og stipendiat i religionssosiologi på Høyskolen for teologi og ledelse og forsker på kristen ungdom.

I en undersøkelse fra 2023 ba han unge kristne ta stilling til følgende påstand: Det er helt uproblematisk at kristne velger samboerskap før de gifter seg.

– Flertallet mener at samboerskap er problematisk, men det er bare et mindretall som er fullstendig avvisende, skriver Zeiffert i en e-post til Dagen.

ROALD ZEIFFERT: Zeiffert har selv jobbet med kristent arbeid blant barn og unge hele livet, og opplever det som veldig meningsfullt å forske på unge kristne.

Zeiffert påpeker at gutter ofte er litt mer positive enn jenter til samboerskap. Dette står i kontrast til andre etiske spørsmål, som synet på homofili og abort, der gutter generelt har mer konservative holdninger enn jenter.

Stipendiaten peker videre på en tydelig sammenheng mellom hvor kirkelig aktiv man er og holdningen til samboerskap.

Jo oftere enn deltar i kristne aktiviteter, jo mer avvisende er man til samboerskap, skriver Zeiffert.

Holdningen til samboerskap knytter han også til hvilken holdning man har til Bibelen som autoritet og veiledning i livet.

Jo mer ansvar, desto større forventning

Halvard Hauge Roaldsnes er pastor i Filadelfiakirken Oslo med ansvar for Sentrum 19, Filadelfias kveldsgudstjeneste med flest unge voksne.

Som pastor i en stor kirke, forteller han at det vil være ulik grad av eierskap til idealene de fremmer. Noen har vokst opp med like idealer, mens andre er nye i fellesskapet og har andre standpunkter.

– Vi opplever at de som har deltatt i kirke lenge har en holdning til samboerskap som problematisk. Samtidig opplever vi større toleranse for andres valg, altså at det er lav konfrontasjon på slike spørsmål, sier Roaldsnes.

FILADELFIAKIRKEN OSLO: Halvard Hauge Roaldsnes er pressekontakt i Norges største pinsemenighet, Filadelfiakirken Oslo. Roaldsnes er også pastor i Filadelfiakirken Majorstuen.

Filadelfiapastoren forklarer at de som kirke løfter opp idealet om å vente med å bo sammen til man er gift, men samtidig ønsker de at folk skal kunne gå sin egen reise mot dette idealet i sitt eget tempo.

Kirkens ideal knyttet til samboerskap adresseres fra tid til annen i prekener og formidles til medarbeidere når Filadelfias mål og idealer gjennomgås.

– Vår praksis er at jo høyere opp i ansvar og mer synlig og forkynnende tjeneste man har, desto større forventning har vi til at man etterlever dette idealet, sier Roaldsnes.

Dedikerte og distanserte kristne

I møte med liberale holdninger til samboerskap, skiller Zeiffert mellom unge som har et dedikert og et distansert forhold til kristenlivet.

De dedikerte har et aktivt forhold til Bibelen som en autoritet i livet og leser oftere i Bibelen. Denne gruppen tilbringer også betydelig mer tid i kristne miljøer og er generelt mindre påvirket av en liberal utvikling.

Distanserte kristne opplever Bibelens veiledning som mindre viktig og leser sjeldnere i Bibelen. De deltar også sjeldnere i kristne aktiviteter og er generelt mer preget av liberale holdninger.

– Når jeg har forsket på dette, finner jeg disse gruppene på tvers av ulike kristne sammenhenger, skriver Zeiffert.

Dette hindrer kristne i å gifte seg

Zeiffert nevner fire hindringer for at kristne velger å gifte seg fremfor å bli samboere.

1. For dem som ikke anser det som spesielt viktig å unngå samboerskap, tror han det er mer naturlig å følge samfunnets normer. Dette gjelder særlig de mer distanserte kristne.

2. Når det oppstår en intern konflikt om hvorvidt man ønsker å gifte seg eller bli samboere, tror Zeiffert en del velger samboerskap.

3. Forskeren tror også mange kan være redde for å gifte seg etter erfaring med brutte ekteskap og vansker med å se for seg livslang forpliktelse.

4. I møte med egne og samfunnets høye forventninger til kostnadene bak et bryllup, mener Zeiffert til slutt at bryllup for mange kan oppleves for dyrt.

Liberale utviklinger og konservative kristne

Zeiffert minner om at vi alle påvirkes av samfunnet rundt oss. Han opplever også at mange vegrer seg mot å fortelle om sine valg.

– Mange er redde for å virke støtende på ikke-kristne, og noen opplever liten forståelse i samfunnet for å fremstå som for konservative, skriver forskeren.

ZEIFFERT: Roald Zeiffert er stipendiat ved Høyskolen for ledelse og teologi.

Zeiffert har selv jobbet med kristent arbeid blant barn og unge hele livet, både barn, ungdom og studenter. Han opplever det som veldig meningsfullt å forske på unge kristne.

– Fra min erfaring i praksisfeltet så jeg at vi trengte mer kunnskap om kristne ungdommer, noe som ledet meg videre inn i forskningen. I tillegg gir forskning på unge også pekepinner på hvilken retning samfunnet utvikler seg, skriver Zeiffert til Dagen på e-post.

Powered by Labrador CMS