Unge menn bøyer kne og bekjenner synd: – Noe av det mest oppmuntrende jeg har lest i år, sier Alv Magnus
Konseptet «Krigerne» har spredt seg til flere kristne skoler. Den tidligere UIO-lederen sammenligner det som skjer med «en klassisk vekkelse».
Dagen skrev nylig om «Krigerne», et konsept for gutter som er utviklet av Andreas Kjøndal, lærer ved KVS Lyngdal.
Det har nå spredt seg til flere kristne skoler: Til Tryggheim, Drottningborg, Øya, Framnes, Gå Ut Senteret i Trondheim, Bildøy bibelskole og Sagavoll folkehøgskole.
Alv Magnus, kjent forkynner og forfatter, ble selv svært oppmuntret av å lese om konseptet.
– Vekkelse kjennetegnes av at man kommer ned til grunnfjellet i sitt eget liv. Det kjennetegnet haugianerne, og det kjennetegner «Krigerne», sier han.
Ingen kan bli frelst med «maska på»
Tidligere i desember møtte Dagen fire elever ved Bildøy bibelskole som snakket varmt om det å ha et åpent fellesskap der man også kan bekjenne synd.
– Vi sitter alle i samme båt, og jeg har den «bagasjen» jeg har. I fellesskapet kan vi legge det fra oss og gå videre i visshet om at synden ble naglet på korset. Det gjelder for alle mennesker, sa førsteårselev Jakob Myhre.
Selv har Kjøndal en overbevisning om at ingen kan bli frelst eller disippelgjort med «maska på». Han erfarer at kjærligheten og tryggheten vokser når guttene er åpne om kamper, sorger og gleder.
– Det er noe fantastisk som skjer når du kan fortelle om skammen og likevel blir tatt godt imot av de andre guttene, som alle sliter med sine ting og er åpne tilbake, sier han.
Ærlighetskultur
Alv Magnus var leder for misjonsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag i 23 år. Der la han vekt på å bygge en ærlighetskultur blant lederne.
– Der kunne vi snakke om det som var vanskelig og det vi opplevde at vi hadde bommet på. Det skapte en trygg kultur med senkede skuldre som ga en opplevelse av å være akseptert.
– Bør man være skeptisk til et konsept der man oppfordrer sårbare gutter til å «kaste maska» og bekjenne synd?
– Når alle er overgitt til det samme, tenker jeg at det ikke er noen fare ved det. Vi snakker ikke her om stormøter der man står fram med det man kjemper med i livet, men om mindre grupper. Man åpner ikke opp om man ikke kjenner seg trygg på de rundt, tror han.
Da Magnus leste om «Krigerne» fikk han assosiasjoner til en vekkelse som startet i Norge før krigen.
Trakk kølapp for å bekjenne synd
Frank Buchman, grunnleggeren av Oxford-bevegelsen, ble invitert av høyrepolitiker C. J. Hambro til noe de kalte et «houseparty» på Høsbjør hotell nord for Hamar.
120 politikere, prester, biskoper, redaktører og forfattere var samlet der.
– Noe av det som kjennetegnet Buchmans arbeid var det å bekjenne synd. Samlingen med de 120 førte til en vekkelse som fortsatte i Bergen og i Trondheim.
Han forteller videre at Buchman og teamet hans møtte mennesker på Grand hotell i Oslo. Folk strømmet til for å bekjenne synd og måtte trekke kølapp.
– Syndsbekjennelse sto sentralt den gang som nå, sier han.
«Dersom vi bekjenner...»
Når Andreas Kjøndal ved KVS Lyngdal spør tidligere elever om hva som var det viktigste for dem på «Krigerne», er de nokså samstemte i sine svar: å dele svakheter, synd og ekte liv.
Alv Magnus sier at han kjenner seg igjen i det de erfarer.
– Mange tror kanskje at de vil bli forkastet om de er åpne og ærlige om sine svake sider, men erfaringen er motsatt. Vi blir snarere heller inntatt i mennesker som er åpne og ærlige, sier han.
Den tidligere UIO-lederen viser til 1. Johannes 1,9: «Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.»
– Det forteller oss at ærlighet varer lengst. På det grunnlaget kan man ha ekte fellesskap, mener Magnus.
Modne, modige menn
Han synes det er spesielt oppmuntrende at det er gutter som oppsøker miljøer som «Krigerne».
– Jeg tenker at det må være trygt for jenter å ha guttevenner som vil leve ærlig og redelig og gjøre opp synd i livet sitt. Jeg vil tro at det må være en trygghetsfaktor i et ungdomsmiljø.
Han har også stor tro på at guttemiljøene vil føre til at vi får se modne og modige kristne menn.
– For du er ikke veik når du er villig til å innrømme egen svakhet. Det er en stor styrke, utdyper han.
– Vi bor i en kommunitet
Alv Magnus og kona Margareta bor på Grimerud gård, hovedbasen til Ungdom I Oppdrag i Norge.
– Vi bor i en kommunitet, og ungdommene strømmer på. Det er fantastisk forfriskende.
Magnus har lagt spesielt merke til at unge mennesker setter pris på ærlighet, oppriktighet og ekthet. Han mener de er snare til å avsløre det som er falskt.
At «Krigerne» ved de ulike skolene fremstår som motstrøms med sine åpne fellesskap og kleskoder, tror han har en sterk appell.
– Lengter etter det som er sant og ekte
– Unge lengter etter det som er sant og ekte og vil gjerne følge ledere som er rake og ærlige.
Han trekker videre fram at «Krigerne» ikke er «hype» og at det ikke er snakk om store møter.
– Hvis du ikke kommer til grunnfjellet i ditt eget liv og knyttes med andre som vil leve gudfryktige liv, da spørs det om livet med Jesus holder når begeistringens rus avtar. Derfor tenker jeg også at dette er sunt, sier Alv Magnus.