UTTALELSE: Anthony Morris har vært en del av Jehovas vitners øverste råd i 17 år.

Ut mot norske myndigheter: – Vi kommer garantert ikke til å endre praksis

Jehovas vitners øverste ledelse uttaler seg om Norge.

Publisert Sist oppdatert

I dag starter en muntlig forhandling i Oslo tingrett mellom Jehovas vitner og Staten ved Barne- og familiedepartementet.

Tvisten dreier seg om Jehovas vitner fortsatt skal være registrert som trossamfunn, frem til det er endelig avklart om Statsforvalteren i Oslo Viken sitt vedtak fra 22. desember 2022 er gyldig.

Saksøker staten

I fjor ble det kjent at Jehovas vitner mistet statsstøtten for 2021. Deretter kom beskjeden fra Statsforvalteren at de også mistet sin registrering som trossamfunn for brudd på trossamfunnsloven.

Du kan lese mer om begrunnelsen i faktaboksen.

Begrunnelse fra Statsforvalteren

Eksklusjonspraksisen innebærer at medlemmer nektes kontakt med utmeldte medlemmer. Dette vil også gjelde for medlemmer som frivillig har forlatt trossamfunnet. I praksis betyr dette at de som melder seg ut ikke kan ha kontakt med familie og venner i menigheten. Etter vår vurdering hindrer dette retten til fri utmelding, og er i strid med trossamfunnsloven § 2.

Trossamfunnet åpner også for å ekskludere døpte mindreårige. Det betyr at barn kan bli ekskludert dersom de bryter trossamfunnets regler. Vi mener dette er negativ sosial kontroll og krenker barns rettigheter. Udøpte barn som bryter med trossamfunnets regler, kan bli utsatt for sosial isolasjon. Dette oppfattes også som negativ sosial kontroll og brudd på barns rettigheter. Slik behandling av barn er i strid med trossamfunnsloven § 6.

Jehovas vitner har ved flere anledninger forsvart eksklusjonspraksisen. Trossamfunnet har detaljerte regler for hvordan medlemmene skal praktisere eksklusjon og sosial isolasjon overfor disse gruppene. Reglene meddeles medlemmene blant annet via bøker og studieartikler. Vi har vurdert lovbruddene som systematiske og forsettlige, og har derfor valgt å nekte tilskudd. Dette er i tråd med trossamfunnsforskriften § 11 tredje ledd.

Kilde: Statsforvalteren.no

Jehovas vitner svarte med å saksøke staten.

Deretter ba de tingretten om å utsette iverksettelsen av vedtaket, slik at de blant annet kan beholde sin vigselsrett inn til videre. Tingretten ga Jehovas vitner medhold i dette, men situasjonen kan endres de neste dagene.

Pekte på forfølgelse

Saken har blitt en het potet for trossamfunnet internasjonalt. Jehovas vitner styres av det øverste råd, som består av ni menn.

Disse blir omtalt som den «tro og kloke slave», innsatt av Gud for å lede trossamfunnet.

Like før jul, uttalte et av medlemmene av rådet, Anthony Morris, seg i en video der han fordømte norske myndigheters støtte-nekt.

I videoen forklarte Morris først at de troende skulle bli forfulgt, slik Jesus sa.

Åpner nytt kontor

Så gjorde Morris det helt klart at Jehovas vitner ikke kommer til å rikke seg i synet på eksklusjon.

– I fremtiden kommer ulike regjeringer til å utfordre vår frihet til å tilbe. De vil kanskje forsøke og presse oss til å endre vårt syn på Skriften. Men det kommer vi garantert ikke til å gjøre, sa Morris før han oppfordret medlemmene til å be.

Han kom også med en nyhet.

– Vi har nå åpnet et nytt kontor i Europa, «freedom of worship office», som skal forsvare vår rett til utøve vår tro.

Han fortsatte:

– Jehovas vitner har operert i Europa i mange år, er dette virkelig nødvendig, spurte Morris i videoen før han svarte:

– Ja, det er det.

Gikk av

Morris gikk av som medlem av det øverste rådet i januar etter 17 år. Jehovas vitner har ikke kommet med noen forklaring på avgangen, men har tatt opp to nye medlemmer i rådet.

Hvis Jehovas vitner taper i retten denne uken, kan beslutningen fra Statsforvalteren bli iverksatt umiddelbart. Det vil innebære at Jehovas vitner mister sin registrering og dermed også vigselsretten.

Powered by Labrador CMS