Vårt Land-redaktør åpen om troskrisen

Erling Rimehaugs kone Mette, var den eneste han stolte på da han opplevde en dyp, åndelig krise.

Publisert Sist oppdatert

Nå kommer bok om opplevelsen, «Når Gud blir borte», i nytt opplag.

I forordet takker Erling Rimehaug kona for at hun lot ham være i fred, men ikke forlatt.

- Det var på tide. Jeg burde jo gjort det i første­ut­ga­ven, smi­ler Er­ling Rime­haug.

Han sit­ter i Kroge­næs-so­fa­en ved siden av sin kone, Mette, i deres hjem på Kors­voll i Oslo. Det han re­fe­re­rer til er andre opp­lag av hans bok «Når Gud blir borte». Her han skre­vet et nytt for­ord hvor han de­di­se­rer boka til sin kone.

- Jeg viste jo ikke noe om det. Du sa ikke noe før boka gikk i tryk­ken, ler Mette

- Men man må jo ikke si alt, leg­ger hun til.

Lang vei

I 2000 kom boken til Er­ling ut, der han for­tel­ler om sin de­pre­sjon og ån­de­li­ge krise. Gud, som all­tid hadde vært der, var blitt borte. Sam­funns­re­dak­tø­ren i Vårt Land be­fant seg i et ån­de­lig mørke, et kaos med syke­mel­ding og de­pre­sjon.

- Mette var en uvur­der­lig støt­te i den tiden. Boka kom ut midt oppi det hele, så jeg tenk­te vel litt for seint på de­di­se­rin­gen da.

For to uker siden mar­ker­te paret at de hadde vært kjæ­res­ter i 50 år. De traff hver­and­re på Hur­dal Verk. Da Er­ling ble syk, hadde de vært et par lenge.

- Hvor­dan var det å for­hol­de seg til en ek­te­fel­le i den vans­ke­li­ge pe­rio­den, Er­ling? En som stod deg så nær?

- Jeg hadde mye angst, hun var den enes­te jeg stol­te på og for­holdt meg til uten pro­ble­mer. Det var ikke noe vans­ke­lig for min del. Jeg ser i etter­tid at hun gjor­de mange rik­ti­ge ting som kan­skje ikke andre hadde gjort.

Mette får samme spørs­mål og smi­ler.

- Vi var gans­ke ak­ti­ve li­ke­vel i den tiden. Vi lå ikke helt på lat­si­den.

- Jeg har fø­lel­sen av at jeg lå på so­fa­en hele førs­te året, sky­ter Er­ling inn.

- Nei, nei. Du gikk på ski og jog­get. Vi slut­tet ikke med det vi gjor­de som fa­mi­lie. Koret vi var med i var en ve­sent­lig del av vårt liv. Der fort­sat­te vi.

Er­ling min­nes at han var borte ett års tid fra koret.

- Barna var flyt­tet ut, så de ble ikke di­rek­te be­rørt. De ble nok litt for­skrek­ket, når de etter en stund fikk vite hvor dår­lig det stod til, for­tel­ler Er­ling.

Ikke mas

Mette ser­ve­re bol­ler med jord­bær­syl­te­tøy. Jule­de­ko­ra­sjo­nen er fort­satt syn­lig. Den skal først ned når det blir or­dent­lig lyst, for­kla­rer hun.

I det nye for­or­det til boken tak­ker Er­ling sin kone for at hun lot ham være i fred, men ikke for­latt.

- Jeg mer­ket jo at det var det beste for ham, sier hun.

- Du maste ikke på meg om noe, for­kla­rer Er­ling.

- Nei, jeg gjor­de kan­skje ikke det. Jeg holdt sik­kert på med alt mulig, det var mye å ta seg av her i huset.

- End­ret det for­hol­det mel­lom dere?

- Jeg vet ikke. Vi hadde jo kjent hver­and­re så lenge, sier Mette og ser spør­ren­de bort på sin mann.

- Du ten­ker jo så mye du, ler hun.

- Vi hadde jo holdt på med vel­dig mye ak­ti­vi­te­ter, vært vel­dig en­ga­sjer­te på fri­ti­den. Så ble det plut­se­lig slutt. For­hol­det ble ikke bare det vi gjor­de.

Gjen­kjen­nel­se

Da førs­te opp­lag av boken skul­le lan­se­res, rømte Er­ling lan­det. Han orket ikke å være her. Han var liv­redd for re­ak­sjo­ne­ne, han var sik­ker på at folk ville se ned på ham. Det skjed­de ikke. Tvert imot, han ble kon­tak­tet av en masse folk som ville at han skul­le komme å snak­ke om sine opp­le­vel­ser

- Jeg ble vel­dig over­ras­ket. Jeg trod­de ingen andre hadde det slik som meg. Sam­ti­dig valg­te jeg jo å pub­li­se­re boken fordi jeg fikk sig­na­ler om at det var av in­ter­es­se. Jeg får fort­satt fore­spørs­ler om å tale.

Rime­haug opp­le­ver at åpen­he­ten, også i kris­ten mil­jø­er, er blitt stør­re.

- Det er mange flere som har skre­vet om dette emne nå. Sam­ti­dig er det ste­der jeg taler hvor de inn­røm­mer at det er førs­te gang de tar opp tema. Men det at jeg blir in­vi­tert er vel en form for åpen­het, ler han.

Gud for­svant

- Hva gjor­de kri­sen med guds­bil­det ditt, Er­ling? En tro­s­kri­se gjør jo at mange mis­ter troen?

- Da jeg be­stem­te meg for å skri­ve boken, leste jeg et in­ter­vju i Vårt Land. Man­nen i saken de­fi­ner­te seg som fra­fal­len kris­ten, han hadde ikke noe tro len­ger. Jeg tenk­te at jeg har det ak­ku­rat som denne man­nen, men jeg har fort­satt en tro.

I andre bøker har Rime­huag skre­vet om nett­opp guds­bil­det i slike kri­ser.

- Jeg har en grunn­leg­gen­de over­be­vis­ning om at Gud er der. Det er ikke stor fø­lel­ses­over­be­vis­ning eller noe slikt, livet går opp og ned, men Gud er der bare. In­gen­ting kan for­and­re det.

- Men du opp­lev­de at han ble borte?

- Ja, ab­so­lutt. Men det var ikke noe inn­slag av ate­is­me. Det var bare at han ikke ville ha noe med meg å gjøre. Det hadde vært mye enk­le­re om jeg var over­be­vist om at han ikke fan­tes. Da ville jeg ikke ha be­høvd å for­hol­de meg til ham, sier Er­ling Rime­haug.

Dagen

Powered by Labrador CMS