PÅSKE: Gudmund Waaler tror Jesus måtte dø for å forsone syndere med en hellig Gud.

– Vi må ikke slutte fred med synden

Domprosten i Bergen tror alle mennesker som går i seg selv vil se at de er syndere.

Publisert Sist oppdatert

Palmegreiner, esel og en folkemengde som synger «hosianna!».

Kommende søndag går vi inn i påskeuken.

Jesus rir inn i Jerusalem der han en gang for alle skal ta et oppgjør med synden.

Men hvorfor var det egentlig nødvendig?

– Gud er fellesskap

Det er vår i luften da Gudmund Waaler kommer traskende, klar for å snakke med Dagen.

Vanligvis står han ved roret til kirkene i Bergen sentrum, men har den siste tiden vært ute i studiepermisjon.

Teologen tror at dersom vi skal forstå hvorfor Jesus måtte ta et oppgjør med synden gjennom å dø, må vi først si noe om hvem Gud dypest sett er.

– Gud er fellesskap, han er treenig. Vi er skapt i hans bilde til å leve i fellesskap med han og med hverandre. Det synden gjør er at den ødelegger dette fellesskapet, sier domprosten.

Synden har nemlig sine røtter i egoisme, som er det motsatt av fellesskap, mener han.

Der fellesskapet sier «vi», sier egoismen «jeg».

Søndagens lesetekst – Palmesøndag

Men nå er Guds rettferdighet, som loven og profetene vitner om, blitt åpenbart uavhengig av loven. Dette er Guds rettferdighet som gis ved troen på Jesus Kristus til alle som tror. Her er det ingen forskjell, for alle har syndet og mangler Guds herlighet. Men ufortjent og av hans nåde blir de kjent rettferdige, frikjøpt i Kristus Jesus. For dem som tror, har Gud stilt ham fram som soningslokk ved hans eget blod. Slik viste Gud at han var rettferdig da han bar over med de syndene som tidligere var begått. Men i vår tid ville han vise sin rettferdighet, både at han selv er rettferdig, og at han kjenner den rettferdig som tror på Jesus.

Paulus brev til Romerne, kapittel 3, vers 21–26

Bibelselskapet 2024

En felles skjebne

Waaler beskriver synden som en slags felles skjebne alle mennesker er underlagt, en betingelse vi ikke kan gjøre noe med.

Likevel kan den enkelte ta et oppgjør med sin egen synd. Og det mener domprosten er viktig å gjøre.

– Det er farlig er å slutte fred med synden. Vi skal være glad dersom vi kjenner en uro over egoismen i oss, for det gir oss et glimt av at vi er skapt i Guds bilde, sier han.

– Krig og klimakrise

Domprosten som har det åndelige ansvaret for alle kirkene i Bergen sentrum og er Bjørgvin-biskopens vikar. Han mener det er viktig å snakke om synd fra talerstolen, selv om det kan være krevende.

Han tror nemlig ideen om en egoisme som stikker dypt i mennesket, og som driver fram ondskapen i verden, kan gi mening for mange i vår tid.

– Det kan forklare en hel del av problemene verden står overfor i dag. Grusomme kriger, klimakrisen og en utstrakt grad av ensomhet.

Teologen legger samtidig vekt på at det er viktig å snakke om det med klokskap.

– Prester og pastorer som bare snakker om synd de selv ikke er rammet av, har et problem. Det gjør oss til fariseere, sier Waaler og legger til:

– Det er viktig å erkjenne at synden; sjalusi, stolthet, griskhet, forfengelighet, grådighet, begjær og vrede er noe alle har del i. Også jeg.

Kan bare tas imot med tro

Han sier at problemet med synden, er at den skaper et brudd i fellesskapet mellom menneske og Gud. Jesu død var derfor nødvendig. Gjennom frivillig å gi sitt liv i kjærlighet, vant Jesus seier over synden, døden og djevelen.

Slik kunne han frelse mennesket.

BERGEN DOMKIRKE: Gudmund Waaler er domprost i Bergen domkirke prosti.

Det er imidlertid en gave som den enkelte må ta imot av fri vilje, mener domprosten.

– Derfor er troen viktig, fordi det er bare gjennom den menneskene kan ta imot Guds kjærlighet av fri vilje, sier han.

Plan «B»?

Det begynte nylig å koke i Kristen-Norge etter den profilerte presten Sunniva Gylver i en Plussord-episode sparket i gang en debatt om hva som skjer med dem som ikke tror.

– Gud bør ha en plan B, sa hun i et innlegg der hun blant annet snakket om sin avdøde ektemann, som var ateist.

I ettertid ramlet det inn med debattinnlegg i kristen-pressen. Noen var uenige, andre foreslo en plan C.

Waaler mener det blir for store ord å ta i munnen.

– Å spekulere i om Gud har en hemmelig plan B, er et blindspor. Vår oppgave som kirke er å forkynne Guds plan A, sier han og legger til:

– Det er troen på Kristus som frelser. Gud har knyttet sine løfter til evangeliet, til dåpen og nattverden. Gud sendte ikke sin sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham, sier presten.

Waaler mener kirkens viktigste oppgave er å forkynne det vi vet.

– Vi kan ikke avlyse dommen og beskrive Gud etter eget forgodtbefinnende. Gud er rettferdig og vil ta et oppgjør med ondskapen. Det er Gud som dømmer! Vi vet faktisk ingenting om hvem som kommer til himmelen, avslutter han.

Har du tips til ei historie eg bør skrive om?
Eg er interessert i sterke historier fra kristen-Norge. Har du du tips til ei historie eg bør skrive om eller tankar om denne saka, er du velkommen til å kontakte meg.
Powered by Labrador CMS