INDIA: Demonstranter blokkerer et veikryss i Mumbai, mens de roper slagord mot den nye loven om statsborgerskap som de mener truer Indias sekulære identitet.

Vil ha India på verstingliste over trosforfølgere

To land som er ­beryktet for brudd på tros­friheten, får skryt for store ­fremskritt. For India, derimot, blinker varsellampene.

Publisert Sist oppdatert

Sudan ble tidligere regnet som et av verdens verste trosforfølgende regimer. Det siste året har det skjedd så store positive endringer at Den amerikanske trosfrihetskommisjonen kaller det bemerkelsesverdig i en ny rapport.

Etter at president Omar al-Bashir og hans islamistiske styre ble styrtet i april i fjor, ledes Sudan nå av et sivilt/militært overgangsstyre.

De har blant annet fått på plass en midlertidig grunnlov som ikke lenger bygger på islam, og som slår fast at borgerne har trosfrihet.

Også det gamle regimets lover for offentlig oppførsel er avviklet. Disse lovene ble brukt til å straffe innbyggere som ikke oppførte seg i tråd med sunni-islam, og rammet særlig kvinnene hardt.

Det er fremdeles en lang vei frem til virkelig trosfrihet i Sudan, understreker den amerikanske trosfrihetskommisjonen. Blant annet kan blasfemi og konvertering fremdeles straffes. Likevel mener kommisjonen at endringene er lovende.

Lang vei

Hvert år publiserer Den amerikanske trosfrihetskommisjonen (USCIRF) en rapport om trosfrihetens kår i utvalgte land. Samtidig gir de råd til det amerikanske utenriksdepartementet om hvilke land som bør plasseres på UDs liste over land der det er særlig grunn til bekymring (Country of Particular Concern - CPC).

Dette blir definert som land der «regjeringen deltar i eller aksepterer grove brudd på trosfriheten».

Å bli plassert på denne verstinglisten er ikke bare alvorlig for landets omdømme, men får også konsekvenser for landets relasjon til USA.

USCIRF gir også råd om hvilke land som bør stå på UDs liste over land der det er grunn til å overvåke utviklingen (Special Watch List).

Trosfrihetskommisjonen anbefaler i år at Sudan blir plassert på denne mindre alvorlige overvåkningslisten.

Usbekistan

Heller ikke Usbekistan bør stå på verstinglisten, mener trosfrihetskommisjonen.

Under president Shavkat Mirziyoyev, som har ledet landet etter diktatoren Islam Karimovs død i 2016, har myndighetene blant annet sluttet med politiraid mot religiøse møter. De driver heller ikke og beslaglegger religiøs litteratur, noe de gjorde i stort omfang tidligere. Jasliq-fengselet, som ifølge USCIRF er beryktet for å ha kokt mennesker levende under tortur, er nå stengt.

Også Usbekistan har mye som må gjøres, før de kan rose seg av å ha reell trosfrihet, men trosfrihetskommisjonen er så fornøyd med utviklingen at de foreslår at landet blir stående på den mindre alvorlige overvåkningslisten.

India

Mens Sudan og Usbekistan får skryt, har trosfriheten fått trangere kår i mange andre land. Ikke minst i India. Trosfrihetskommisjonen mener at utviklingen går raskt i feil retning i landet som ofte omtales som verdens største demokrati. Over hele India opplever religiøse minoriteter stadig oftere å bli trakassert, diskriminert og angrepet.

Kommisjonen anbefaler derfor at India nå plasseres på amerikansk UDs verstingliste, altså at de får status som land der det er særlig grunn til bekymring.

India kommer i så fall i selskap med land som Iran, Nord-Korea, Pakistan og Saudi-Arabia.

SUDAN: Gatekunst malt på en vegg i Khartoum i Sudan. Etter at president Omar al-Bashir og hans islamistiske styre ble styrtet i april i fjor, ledes Sudan nå av et sivilt/militært overgangsstyre som har gjort viktige fremskritt for trosfriheten.

Kritisk til Ny lov

Den indiske regjeringen styrket sin stilling etter valget i mai i fjor. Trosfrihetskommisjonen anklager dem for å misbruke denne posisjonen til å svekke trosfriheten over hele landet.

Kommisjonen er særlig kritisk til en ny lov om statsborgerskap som favoriserer ikke-muslimske migranter fra Pakistan, Bangladesh og Afghanistan. For muslimske migranter fra disse landene kan konsekvensen bli at de deporteres eller ender opp som statsløse.

Den indiske regjeringen kritiseres også for ikke å gjøre nok for å stoppe lynsjeangrep mot religiøse minoriteter som mistenkes for drive med konvertering eller slakte kuer.

«Politiet arresterer oftere dem som blir beskyld for å slakte kyr eller konvertere, enn angriperne», heter det i rapporten.

BBC skrev i fjor om hvordan muslimske Tabrez Ansari ba for livet sitt, da en mobb angrep ham i delstaten Jharkhand. De tvang ham til å hylle hinduguden Ram, mens de banket ham til døde.

Angrep mot kristne

Det har også vært en økning i angrep mot kristne. Trosfrihetskommisjonen har dokumentert minst 328 slike voldshendelser i fjor. Det har blant annet vært flere angrep mot gudstjenester, som har resultert i at kirker ble stengt. Mange av angrepene knyttes til anklager om tvangskonvertering av hinduer.

Den kristne, britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) er blant dem som mener det er rett å anbefale at India plasseres på verstinglisten.

– Dette kommer på et viktig tidspunkt. Bekymringen for trosfriheten i India er økende, sier Mervyn Thomas, leder i CSW i en pressemelding.

Han mener anbefalingen er en indikator på hvor kraftig menneskerettighetene er svekket i landet og håper det internasjonale samfunn nå legger større press på India.

Den indiske regjeringen avviser USCIRF-rapporten og beskriver den som forutintatt og tendensiøs, ifølge The Times of India.

Powered by Labrador CMS