Etterlyste forkynnelse for tenåringer på nett – tok tak selv

Chris Duwe etterlyste daglig forkynnelse for tenåringer på nett, og gjorde noe med det selv.

Publisert Sist oppdatert

Duwe har kommet til den erkjennelsen at hvis han skal nå barn og tenåringer med et kristent budskap, så må det skje på nett. Den siste tiden har han fem dager i uken lagt ut korte videosnutter med forkynnelse, tilpasset målgruppen, på Youtube.

Der har han også lagt ut en alternativ adventskalender som har slått godt an. Før han gikk i gang, studerte han hva som faktisk fins på nett for denne målgruppen, og fant mye om sminke, humor og tøys og tull, hevder han.

– Det er jo en krise at det ikke fins noe daglig input med forkynnelse for barn og unge der de er, mener han.

På Youtube snakker han daglig om aktuelle tema som tenåringer er opptatt av, og prøver å si noe om hva Bibelen mener. Om litt blir det også aktuelt å sikte seg inn på barn under 12 år.

Nett-TV: Chris Duwe besøker Andreas Håtveit

Begravde tvilen

Duwe var selv tenåring da han ble kristen. Det startet med at han ble kjent med en kristen gutt på skolen. De begynte å treffes for å lese Bibelen og be sammen, og etter en tid begynte han å følge Jesus.

Da han var 17, opplevde han sin første troskrise. På skolen der han gikk var det både hinduer og muslimer, og etter hvert kom spørsmålet: Hvem har egentlig rett? Det eneste svaret som ga en viss mening den gang, var at moren minnet ham om bønnesvar han hadde fått.

– Det var en god start, men også bønnesvar kommer an på meg og min opplevelse. De andre på skolen hadde helt sikkert sine opplevelser. Likevel hevdet jeg at «Jesus er veien.» Hvordan kunne det stemme da? spør han.

Etter hvert gjorde han noe han har angret på siden. Han begravde tvilen, fordi han ikke fant noen som kunne gi ham den hjelpen han trengte. De neste årene erfarte han i tillegg at «det funker å følge Jesus,» så hvorfor var det grunn til å tvile da?

Neste troskrise

Den neste troskrisen fikk han da han var 26. Da meldte tanken seg på nytt: Har jeg grunnlag for det jeg tror og gjør?

– Det var som en skygge som vokste og vokste, forteller han.

Dette skjedde like før sommeren og like før han ga ut sin første Øystein-cd. Men kort tid etterpå fikk han anledning til å gå på et kurs om det bibelske verdensbilde og sannhetsfilosofi med Ungdom i Oppdrag.

– Det var der jeg lærte om epistemologi, altså hvordan finne ut om noe er sant. På kurset prøvde de på en fryktløs måte å nærme seg virkeligheten i stedet for dogmer. Det holder ikke bare å påstå at noe er sant. Man må ta utgangspunkt i at virkeligheten er større enn meg, og er absolutt som den er. Når vi beskriver virkeligheten, da sier vi det som er sant.

– Kan du gi et eksempel?

– Når jeg underviser barn om dette spør jeg om de har hørt at alt er relativt, eller at alt er som de føler selv. Det har de som regel hørt. Da forteller jeg at det i virkeligheten fins ting som er der, uansett hva vi tenker og tror. Sola, for eksempel, blir ikke borte dersom vi tenker at den skal forsvinne. Den er absolutt, og gir et grunnlag for å se at det fins en sannhet utenfor meg. Uansett om jeg har en god eller dårlig dag, så fins virkeligheten, og den må ha en årsak. Gud er den beste forklaringen til virkeligheten slik den er, mener han.

En nøkkel ut 
av troskrisen

Duwe tenker at epistemologi er en nøkkel ut av troskrisen for postmoderne mennesker som «svømmer i et hav av hva som er sant og ikke sant.»

– Absolutter gjelder også innenfor moral og etikk. Hvis ingen ting er sant der, blir det fullt kaos. Epistemologi er en hjelp til å ta valg ut fra hvordan virkeligheten er, og ikke bare ut fra hvordan man føler. Hva vi føler kan være rett, men følelsene er ikke det eneste verktøyet vi har, understreker han.

– Hva ville skjedd om du ikke fikk hjelp?

– Det er vanskelig å si, men det er ikke sunt å legge virkeligheten til side fordi man ikke takler den. I stedet trenger vi hjelp til å oppdage virkeligheten. Når vi gjør det, er Gud rundt neste sving.

– Hvis ikke det er et grunnlag av sannhet i bunnen av det vi tenker og gjør, er det lett for at Jesus blir en person man trekker fram i forbindelse med en matteprøve. Om han er virkelig, og det fins en Gud, blir han en annen Jesus. Og da er det ikke lenger jeg som er Gud.

Kristen «youtuber»

I tiden fremover blir det full satsing på sosiale medier med bruk av video.

– Postmoderne mennesker trenger å høre at det fins en virkelighet vi kan beskrive og finne ut av. Derfor har jeg lagd en serie om biologiske realiteter som ikke kan forklares uten at Gud har vært involvert. Men jeg ønsker også å vise at Bibelen er høyst aktuell for å lære hvordan vi kan leve i den virkeligheten, sier han.

Powered by Labrador CMS