Strømmer til menigheten - via nettet
Hvis ikke de eldre og syke kan komme til kirken, får kirken komme til dem. På en helt vanlig søndag kan hver tredje gudstjenestedeltaker i DELK Bergen menighet befinne seg utenfor kirkeveggene.
Det startet som et diakoni-prosjekt. Som en typisk bymenighet opplevde DELK Bergen menighet at kirkeveien etter hvert ble for lang og vanskelig for de eldre i menigheten.
Når menigheten i dag samles til gudstjeneste og søndagsmøter kan opp mot en tredjedel av menigheten befinne seg utenfor kirkebyggets fire vegger.
- Tilbudet er veldig godt mottatt. Det merkes ikke minst de gangene vi får tekniske problemer, smiler Inge Andersland som er ansvarlig for det vesle kamerateamet i Bergensmenigheten.
Et ivrig kirkemedlem brukte iPhone og «Facetime» for å sende gudstjenesten direkte hjem til familie som ikke kom seg til kirke. Når stadig flere spurte om å få tilgang holdt ikke denne løsningen lengre.
Men interessen var vakt og Inge Andersland gikk i gang med å undersøke mulighetene for å overføre, eller strømme, gudstjenestene direkte på nett. Med fiber og profesjonelle leverandører så det ut til å bli en kostbar affære.
- Det ble dyrt, slår Inge fast.
Om menigheten skulle få en løsning leverandørene kunne love at fungerte ville de endt opp med en månedlig kostnad på 4.500 kroner i tillegg til investering på rundt 30.000 kroner. Og da ville fiber komme i tillegg, som ville blitt rundt 3.500 kroner i måneden.
- Markedet er ikke tilpasset små kunder som oss.
Når menigheten nå likevel kan tilby en strømmet gudstjeneste i tillegg til opptak av gudstjenesten er det takket være søketjenesten Google, it-kompetente kirkemedlemmer og en liten dose ståpåvilje fra Andersland og resten av kamerateamet.
- Løsningen ligger i denne lille boksen, sier Andersland og peker mot den lille hyllen som rommer en datamaskin, en liten boks og metervis med ulike kabler.
Den lille boksen omgjør signalene fra videokameraets hdmi-kabel til et format som er spiselig for datamaskinen som ordner med selve strømmingen.
- Nå har vi kjøpt utstyr til 17.000,- og bruker mobilt 4G-bredbånd til 600,- i måneden. Og så kjøper vi selve strømmetjenesten som koster tusen kroner. I året.
En nokså annen pris med andre ord.
- Jeg er redd andre menigheter kan gå i fellen og kjøpe dyrt utstyr og dyre tjenester fra profesjonelle leverandører. Vi har sett hvor mye som kan løses ved litt googling og noen telefonsamtaler.
Først stod kamera låst, enten på prekestolen eller på altertavlen under nattverden for at de nattverdssøkende ikke skulle føle seg overvåket. Det var helt til et litt mer kunstnerisk anlagt menighetsmedlem hadde ansvaret en søndag.
- Han vekslet mellom ulike motiv og fulgte gudstjenesten med kameraet mer aktivt. Reaksjonen fra seerne var veldig positiv. Resultatet ble så mye bedre at vi skjønte at kameraføringen måtte utvikles.
Både menighetssang og tekstlesing hentes fra talerstolens mikrofon, som fanger det hele opp overraskende bra.
- Så hender det at en glemmer å skru på mikrofonen. Men det varer ikke lenge før seerne varsler oss.
Publikum kan varsle om slike feil på en egen mobiltelefon som ligger ved kameraet. Seerne kan også laste ned tekster og salmer for gudstjenesten, i tillegg til liturgien. Kamera slås på noen minutter før det hele starter, slik at nettdeltakerne kan få med seg litt av det sosiale i forkant.
Menigheten strømmer dessuten bibeltimer og «søndagsmøter» som er DELK-menighetenes litt friere møteform. De eldre har også fått overvære juletrefester via internett.
Til daglig er Inge Andersland stipendiat ved NLA Høgskolen, der han forsker på fremveksten av skolens religionsfag som per i dag heter RLE. Religionsforskeren har naturlig nok reflektert rundt hva en strømmet gudstjeneste kan bety for tenkningen om menighet.
- Som sentrumsmenighet har vi medlemmer spredt over et nokså stort område. De som ser på nett er stort sett syke og eldre og noen medlemmer som er på reise. Men vi kan for eksempel også ha seere fra andre kirkesamfunn som synes utviklingen lokalt er vanskelig.
Han er glad for at menigheten kan spre forkynnelse på nett, men håper ikke det ødelegger for den lokale menighet.
- Det ville være galt hvis strømming av gudstjenester hindrer fremveksten av nye menigheter der dette kunne være naturlig.
I dag sprer mange av de store menighetene i USA sin forkynnelse og sine gudstjenester langt utover landegrenser og nominell tilhørighet. Resultatet er at Ola Nordmann i dag kan velge mellom for eksempel sørstatsbaptisten Steven Furtick, nykalvinisten John Piper eller evangelikale Bill Hybels, for å nevne noen av de mange forkynnerne som i dag sprer budskapet på internett. I tillegg finnes det flere norske menigheter som tilbyr nettbaserte prekener.
- Det er fint å kunne være tilgjengelig i dette landskapet med vår forkynnelse. Det er jo også en måte å gi evangeliet videre. Men foreløpig har vi vært mest opptatt av å utvikle et godt diakonalt tilbud til dem i menigheten som ikke makter å komme seg til kirke. Og vi har fått det til med en prislapp som er langt mer overkommelig enn det vi først ble forespeilet, sier Inge Andersland.
Se gudstjenestene fra DELK - Bergen her.